038-3030 333 Login
 

Netwerkbekabeling: de ruggengraat van een computernetwerk

Deel dit artikel:

Begin dit jaar raakten wij in gesprek met een school in Kampen. De school liep regelmatig tegen ICT-problemen aan: het opstarten van de computers duurde lang, printopdrachten kwamen niet aan en applicaties liepen vast. Al snel signaleerden wij dat de school toe was aan nieuwe bekabeling, één van de belangrijkste onderdelen van het computernetwerk.

Bekabeling vormt de ruggengraat van het computernetwerk. Is die verouderd, dan levert dat ICT-breed problemen op. Eigenlijk kun je een netwerk zien als een ketting met verschillende schakels, zoals een switch, netwerkkabels en de patchkast. De zwakste schakel bepaalt de stabiliteit en betrouwbaarheid van het hele netwerk. Goede bekabeling is daarom net zo belangrijk als geschikte apparatuur.

Bekabeling als sterkste schakel

Momenteel is UTP-bekabeling een van de meest gebruikte vormen van netwerkbekabeling, zowel bedrijfsmatig als particulier. Deze bekabeling is onderverdeeld in categorieën. Zo maakte de school in Kampen gebruik van CAT5, terwijl er tegenwoordig opvolgers beschikbaar zijn die hogere snelheden bieden. CAT6 is daarvan een voorbeeld. Toepassing van deze kabel zorgt ervoor dat het netwerk weer up-to-date is. Bovendien is de omhulzing van hoge kwaliteit, waardoor de kabels niet snel breken. In de zomervakantie hebben wij de bekabeling van het schoolnetwerk vervangen en sindsdien behoren de problemen tot het verleden.

 

Referenties

referentie
referentie
referentie
referentie

Valacom
Constructieweg 39-3
8263 BC KAMPEN
info@valacom.nl
T 038-3030 333